Coiloverit eli korkeussäädettävä alustasarja on usein ensimmäinen muutos mitä harrastajat tekevät autoonsa - ihan syystäkin. Coilover-alustasarja on monipuolinen lisäys, josta on hyötyä autossa kuin autossa.

 

Miten coilover-alustasarja vaikuttaa autoosi?

Valmistajien alkuperäiset iskunvaimentimet ja jouset ovat usein suunniteltu tarjoamaan ajomukavuutta ja tarpeeksi ajokorkeutta, jotta autolla voi ajaa tiellä kuin tiellä. Lisäksi kustannustehokkuus on isossa roolissa. Ajomukavuutta tavoitellessa valmistajien alustat ovat kuitenkin usein liian löysiä, jolloin ohjauksen tarkkuus ja muut ajo-ominaisuudet kärsivät. Monelle meistä todellinen ajonautinto tulee hyvistä ajo-ominaisuuksista, kuten vakaus kaarreajossa tai ohjauksen tarkkuus ja vastaavuus. Coiloverit tarjoavat juuri näitä ajo-ominaisuuksia. Coiloverit tekevät autosta jäykemmän ja sen ansiosta kuljettaja voi tuntea auton käyttäytymisen paremmin. 

Coilover-alustasarja on myös paras tapa madaltaa autosi ajokorkeutta. Coiloverit ovat parempi valinta auton madaltamiseen kuin madallusjouset. Madallusjouset usein asennetaan iskunvaimentimeen, johon niitä ei ole alunperin suunniteltu. Alustasarja sisältää aina valmiiksi jousen sekä iskunvaimentimen, jotka ovat suunniteltu toisilleen taaten paremman lopputuloksen. Lisäksi coilovereilla voidaan säätää ajokorkeutta matalammaksi kuin pelkillä madallusjousilla. 

Coilover-alustasarja ei tarjoa ainoastaan tyyliä ja parempia ominaisuuksia kadulla ajaessa. Coiloverit ovat yleensä suunniteltu myös rata-ajoon. Coilovereiden säädettävyys tuo joustavuutta ja mahdollistaa alusta hienosäätämisen tietylle radalle sopivaksi.

 

Millaiset coiloverit kannattaa hankkia? - Erilaisia coilovereita

Coilovereiden hinnat vaihtelevat hyvin paljon ja coilovereita hankkiessa on hyvä miettiä mitkä ominaisuudet ovat sinun tavoitteille olennaisia. 

Perinteiset coiloverit eli korkeussäädettävät alustasarjat mahdollistavat ainoastaan korkeuden säädön. Lisäksi nämä alustasarjat ovat lähes aina varustettu jäykemmällä jousella ja iskunvaimentimella kuin valmistajan alustat. Perinteinen coilover alusta on hyvä valinta sellaisille, jotka haluavat vain vaihdella ajokorkeutta.

Jäykkyyssäädettävät coiloverit tarjoavat mahdollisuuden säätää korkeuden lisäksi myös iskunvaimentimen jäykkyyttä. Jäykkyyssäädettävät alustasarjat ovat suosittuja niiden monipuolisuuden ansiosta. Jäykkyyssäätö on keskeinen ominaisuus etenkin, kun coilovereita hankintaan ratakäyttöön. 

Niille, jotka haluavat koko paketin, on tarjolla myös jäykkyyssäädettäviä coilovereita, jossa on mukana myös camber-yläpäät. Camber kulman säädöillä voidaan parantaa kaarreajo-ominaisuuksia, joten ratakäytössä camber kulman säätö on keskeistä. Camber kulmaa säädetään myös tyylin takia.

Coilovereita on myynnissä monelta valmistajalta eri hintatasoilla. Suosittuja coilover-alustasarjojen valmistajia ovat muun muassa Eibach, Maxspeedingrods, Ta-Technix, KW, Tein ja monta muuta. 

 

Coilover-alustasarjan asentaminen

Coiloverit voi asentaa itsekin, ainakin jos on ennenkin jotain autosta ruuvannut. Helpointa on ostaa coiloverit, jossa jousi on jo asennettuna iskunvaimentimelle. Tällöin tarvitset vaihtoon tunkin, pukit ja perustyökaluja. Ennen asennusta on aina hyvä muistaa tarkastaa saamien tuotteiden oikeellisuus. 

Itse asennus on melko suoraviivainen. Nosta auto tunkilla siten, että jousitus on maksimipituudessaan, minkä jälkeen voit irrottaa vanhan iskunvaimentimen ja asentaa uuden. Asennuksen jälkeen on aika käydä testiajolla. Testiajolla tulee kiinnittää huomiota alustan tuntumaan. Coilovereiden kuuluisi tehdä ohjauksen kevyemmän tuntuisen. 

TatuTuunaa%20kuva.jpg

Coilovereiden säätö

Coilovereita pystyy säätämään monella tavalla. Coilovereiden hienous on siinä, että voit säätää niitä monella tavalla ilman renkaan irrottamista tai auton tunkkausta. Iskunvaimentimen jäykkyyttä yleensä säädetään iskunvaimentimen tolpan yläpäästä ja se hoituu vain tappia vääntämällä. Joissain alustasarjoissa on jopa mahdollisuus säätää sisäänjoustoa (bound) ja ulosjoustoa (rebound) erikseen. Korkeutta voidaan säätää jousen alla olevaa säätömutteria kiertämällä. Säätömutterille tulee yleensä oma kiertoavain alustasarjan mukana. Mutteria kiertäessä ylöspäin, ajokorkeus nousee ja päinvastoin.

Suositeltavaa on aloittaa coilovereiden säätäminen valmistajan asettamasta korkeudesta ja jäykkyydestä. Muuttaessa aina vähän kerrallaan on parhain tapa päästä haluamaasi lopputulokseen ja huomata eroja kallistelussa ja tarkkuudessa.

 

Yhteenveto

Coilover-alustasarja on parhaimpia ja monipuolisimpia yksittäisiä päivityksiä mitä voit autoosi tehdä. Coilovereilla saavutetaan haluttua ulkonäköä sekä parannetaan suorituskykyä ja ajonautintoa. Hanki sellainen coilover-alustasarja, joka vastaa sinun tarpeitasi, jotta et maksa ominaisuuksista, joita et tarvitse.